Huidproblemen

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een ruim begrip voor therapie ter bestrijding van vochtophopingen in de huid, die op verschillende manieren kunnen ontstaan.

Lymfoedeem
Vochtophopingen, ook wel oedeem genoemd, in armen of benen kunnen na een operatie of ongeval ontstaan doordat lymfvaten beschadigd zijn. Dit secundair (lymf)oedeem kan ook optreden na het verwijderen van een tumor, bijvoorbeeld in een arm na een borstamputatie of door bestraling. Tevens kan lymfoedeem ook ontstaan zonder bekende oorzaak door aanleg, waarbij reeds bij de geboorte een minder goed functionerend lymfvatsysteem is aangelegd (primair lymfoedeem).

Het kan zijn dat dit lymfvatsysteem jaren goed functioneert en plotseling - door bijvoorbeeld overbelasting, stress of na een beschadiging van buitenaf - niet meer goed de lymfstroom aankan, waardoor een ophoping van lymfoedeem optreedt. De hierdoor ontstane gezwollen lichaamsdelen kunnen belastend, storend en pijnlijk zijn voor de patiënt.

De huidtherapeut kan door middel van massage in de vorm van manuele lymfdrainage zorgen voor een betere afvoer van het lymfvocht. Als aanvulling op de manuele lymfdrainage is er een nieuwe techniek: lymftaping. Hierbij worden dunne strookjes speciale tape dusdanig op de huid geplakt dat de afvoer van het lymfvocht beter gaat. Sommige mensen worden behandeld in de lymphapress, dit is apparaat dat een vochtafvoerende massage geeft. Bij een aantal patiënten kan het tevens nodig zijn om tijdens de therapie te zwachtelen (bandageren) en later een elastische kous aan te meten, ter voorkoming van hernieuwde vochtophoping.

Veneus oedeem
Indien klachten aan de benen optreden, zoals het optreden van spataderen, vochtophoping rondom de enkels die in de loop van de dag toeneemt (te zien aan afknellende kousjes) en/of rusteloze benen na enige tijd staan, "restless legs", kan er sprake zijn van een functieverstoring van het veneuze systeem (aderen).

De huidtherapeut zal aan de hand van een uitgebreide anamnese, inspectie en palpatie de patiënt adviseren over de te volgen behandeling en tevens praktische, preventieve tips geven.

Daarnaast kunnen er therapeutisch elastische kousen worden aanmeten. Wij werken hiervoor samen met Buchrnhornen. Een medewerkster van dit bedrijf komt op maandagochtend naar onze praktijk in Best en Oirschot om kousen aan te meten. Voor het maken van een afspraak voor het aanmeten van therapeutisch elastische kousen verzoeken wij u contact met ons op te nemen tijdens het telefonisch spreekuur, op werkdagen van 09.00 - 12.00 uur.

Integrale oedeemtherapie

Deze behandeling richt zich op vermindering en stabilisering van oedeem. Met manuele lymfdrainage, oedeem- en fibrosegrepen, ambulante compressietherapie of lymftaping zorgt de huidtherapeut voor vochtafvoer.

Door de vochtafvoer vermindert de pijn en geneest de wond sneller. Na stimulering van de vochtafvoer volgt het zwachtelen van de behandelde ledematen en eventueel het aanmeten van een therapeutisch elastische kous. Om de voortgang te kunnen bepalen, wordt de omvang van het oedeem regelmatig gemeten.

De huidtherapeut geeft de patiënt ook adviezen voor de huidverzorging thuis.

Vestigingen

Oirschot De Loop 67
5688 EW Oirschot
Telefoon: 0499 378 183
info@hetregionaalhuidcentrum.nl
afspraak maken klik hier

© 2019 Het regionaal huidcentrum | van Zon Internet